Skip to Content

9 Merkkiä Siitä, Että Se, Mitä Käyt Läpi, On Parisuhteen PTSD

9 Merkkiä Siitä, Että Se, Mitä Käyt Läpi, On Parisuhteen PTSD

Hyvin myrkylliset parisuhteet henkisellä tai fyysisellä väkivallalla voi saada aikaan trauman, joka seuraa sen kokenutta ihmistä pitkään parisuhteen päättymisen jälkeen.

Näinä päivinä, tätä traumaa kutsutaan parisuhteen PTSD:ksi tai asiantuntevammin, post-draumaattiseksi parisuhdesyndroomaksi.

Vaikka termi post-traumaattinen parisuhdesyndrooma on uusi ehdotettu mielenterveydellinen termi, se on hyvin todellinen ihmisille, jotka käyvät sitä parhaillaan läpi.

Post-draumaattinen parisuhdesyndrooma on hyvin samankaltainen oireiltaan, kuin varsinainen PTSD. Totuus on se, että myrkyllinen parisuhde voi aiheuttaa tuhoa ihmisessä sillä tavoin, on kauhistuttava.

Jos sinä olet käynyt läpi henkistä tai fyysistä hyväksikäyttöä parisuhteessa, sinä et edes välttämättä tiedosta käyväsi läpi jotain näin vakavaa.

On hyvin vaikea selvittää, että kyseessä on oikea parisuhteen PSTD, koska oireet ovat hyvin yleisiä ja saattaa pitää sisällään muutakin, kun myrkyllinen parisuhde.

1. Sinä sekä pelkäät että janoat sitoutumista

Sinä päätit, ettet kiirehtisi uuteen parisuhteeseen kokemasi myrkyllisen jälkeen. Mutta siitä on jo liian kauan ja sinä olet kieltäytynyt kaikista treffi-kutsuista.

Sinä janoat toisen ihmisen läheisyyttä, mutta samaan aikaan se on suurin pelkosi. Viimeksi, kun päästit toisen ihmisen sisään, annoit hänelle työkalut satuttaa itseäsi.

Sinä pelkäät, että sama toistuu – että jos sinä sallit itsesi rakastua keneenkään enää, sinä et näe heitä selkeästi.

Sinä et nähnyt manipuloinnin varhaisia merkkejä ja varoitusmerkkejä hyväksikäytöstä ja sinä pelkäät, ettet pysty näkemään niitä nytkään.

2. Et näe hopeareunusta

Sinun kokemuksesi kääntyi päälaelleen. Sellaisesta, joka aina yritti nähdä asioissa parhaat puolet, sinusta tuli sellainen, joka pelkää pahinta niin paljon, että se saa sinut ahdistumaan.

Kaikki skenaariot, jotka ennustit, eivät toteutuneet. Sinä huomaat ajattelevasi usein, että olet kirottu, koska kaikki tuntuu hajoavan.

Oikeasti pessimistiset ajatuksesi kutsuvat negatiivisuutta elämääsi. Esimerkiksi, jos pelkäät poikaystäväsi hylkäävän sinut, sinä häiritset häntä niin paljon, että hän ei näe muuta vaihtoehtoa, kuin lähteä.

3. Sinun epävarmuutesi syvenevät

Ennen parisuhdetta et edes huomannut, että sinä olet täynnä itse-epäilyä. Sinulla ei ollut ongelmia luottaa omiin päätöksiisi.

Mutta nyt on toisin, sinä tunnet olevasi arvoton ja itsevarmuutesi ei ole enää tallessa.

Henkiset hyväksikäyttäjät tuhoavat itsevarmuutesi ensimmäisenä. He tekevät siitä elämäntehtävänsä. Jos sinulla on epävarmuuksia, he tekevät parhaansa käyttääkseen niitä sinua vastaan.

Kun sinut kerran on täytetty epävarmuuksillasi, heidän on helpompi manipuloida sinua ja muokata elämääsi niin, että se palvelee heitä.

4. Tyydyt seuraavassa parisuhteessa vähempään, mitä ansaitset

Vaikka hyväksikäyttävä parisuhde päättyi ja haluat aloittaa jotain uutta, on suuri mahdollisuus, että tyydyt lähes mihin tahansa.

Juttu on siinä, että totuutesi on niin sekaisin, että alat uskoa, että kukaan, joka kohtelee sinua edes hieman paremmin kuin exäsi, on sinulle hyvä.

Jos pysähdyt ja katsot tarkemmin, ymmärrät, että exäsi on helppo päihittää. Hän oli pahin ja mikä tahansa hänen jälkeensä on parannus.

Kuitenkaan se ei tarkoita, että sinun tulisi tyytyä mihin tahansa. Sinä tarvitset normaalin, terveellisen ja rakastavan parisuhteen ja olla jonkun sellaisen kanssa, joka ei ole sinulle oikea, on kaukana siitä.

5. Sinulla on takaumia

Takautumat ovat jotain, joka yleensä tapahtuu fyysisen hyväksikäytön uhreille. He elävät jatkuvassa pelossa, että sama saattaa tapahtua uudelleen.

Myös jos huomaat jotain samankaltaista tai olet millään tavalla yhteydessä hyväksikäyttäjään, se saattaa tuoda muistosi takaisin ja kohtaat jälleen suurimman pelkosi.

Kun koet takauman, tunnet, että kaikki tapahtuu juuri nyt. Näet, haistat ja tunnet täsmälleen saman tilanteen, missä olet ollut aiemmin.

6. Kärsit unettomuudesta ja näet painajaisia

Unemme ovat suorana yhteydessä alitajuntaamme. Kun käyt läpi hyvin myrkyllistä tai hyväksikäyttävää parisuhdetta, sinun alitajuntasi käsittelee kaiken sen.

Kun heräät unesta, jossa olet kylmässä vedessä kiljuen ja henkeä haukkojen, se on usein PTSD:n oire.

Myös unettomuutta saattaa esiintyä. Kaiken kokemasi jälkeen vaikein asia on nukahtaa rauhallisesti.

7. Terveysongelmat

Kokemasi trauma ja stressi saattaa helposti vaikuttaa terveyteesi. Ensimmäinen merkki siitä, että jokin on vialla, on nopea painon lasku tai nousu.

Muita merkkejä terveysongelmista, joita myrkyllinen parisuhde saattaa aiheuttaa jälkikäteen, ovat korkea verenpaine, vatsaongelmat tai äkilliset iho-oireet.

8. Et pysty lopettamaan itsesi syyllistämistä

Jos olit puolison kanssa, jolla oli tapana esittää uhria, syyn niskoille ottaminen on sitä, mitä teet koko ajan.

Hän todennäköisesti kertoi sinulle koko ajan, että syy on sinussa. Että sinä provosoit hänen huonoa käytöstään tai hyväksikäyttöä. Vaikka sisimmässäsi tiedät, ettei se ole totta, sinä jatkat itsesi kyseenalaistamista.

Henkisen hyväksikäytön seuraukset pysyivät sinussa. Sinä vieläkin kyseenalaistat, olisiko ollut jotain, mitä olisit voinut tehdä toisin ja päätyä toiseen lopputulokseen.

Sinä saatat myös syyttää itseäsi siitä, ettet pystynyt näkemään aiemmin sitä, mitä hän sinulle teki. Oikeasti mikään ei ollut sinun vikasi – sinä olet vain tottunut syyttämään itseäsi.

9. Sinä olet ahdistunut

Sinä ahdistut helposti, kun toivut myrkyllisestä ja hyväksikäyttävästä parisuhteesta. Yleisimpiä oireita ovat laukkaavat ajatukset, kyvyttömyys hengittää kunnolla, hikoavat kädet, paniikkikohtaukset jne. Ahdistus on läheisesti yhteydessä parisuhteen PTSD:ään.

Jos uskot, että kärsit parisuhteen PTSD:stä, älä epäröi pyytää apua. Et ole yksin tämän kaiken kassa; on olemassa paljon ihmisiä, jotka ovat käyneet saman. Siksi meillä on olemassa tukiryhmiä.

Pahinta, mitä voit tehdä, on olla tekemättä mitään. Joten aloita edes kertomalle jollekin kaikesta, mitä olet käynyt läpi ja olisi hyvä, jos tämä henkilö olisi ammattilainen.

Parisuhteen PTSD on hoidettavissa. Mikäään tästä ei ollut sinun vikasi ja ensimmäinen asia, mitä sinun pitää tehdä, on uskoa itseesi.