Skip to Content

8 Varmaa Merkkiä Siitä, Että Kärsit Narsistin Uhrin Syndroomasta

8 Varmaa Merkkiä Siitä, Että Kärsit Narsistin Uhrin Syndroomasta

Vietit vuosia ihmisen kanssa, jolla on narsistinen persoonallisuus oireyhtymä (NPD). Vuosia tämä ihminen käytti sinua hyväkseen henkisesti ja ehkä jopa fyysisesti tai seksuaalisesti.

Mutta hyvä uutinen on se, että olet vihdoin löytänyt rohkeutta hylätä hänet.

Vaikka tämä on suuri askel eteenpäin, totuus on, että sinä tunnet vielä seuraukset kaikesta vuosia tapahtuneesta.

Sinä olet vieläkin täynnä tuota toivottomuuden ja avuttomuuden tunnetta ja koet vieläkin flashbackejä kaikesta, jonka olet käynyt läpi.

Joskus tunnet, ettet ole päässyt milliäkään eteenpäin ja että olet vieläkin tämän miehen hyväksikäytön häkissä.

Jos kyse on tästä, vaikuttaa siltä, että kärsit narsistin uhrin syndroomasta, jolla on rivi oireita ja tässä on niistä 8 yleisintä.

1. Kyseenalaistat oman mielenterveytesi

Yksi yhteinen asia, joita NPD:stä kärsivä ihminen tekee uhreilleen, on mustamaalaaminen.

He haluavat todistaa sinulle, että henkistä hyväksikäyttöä ei tapahdu ja paras keino tälle on päästä pääsi sisään ja vakuuttaa sinulle, että ylireagoit tai kuvittelet asioita.

Pukeakseni tämä yksinkertaiseksi, narsisti syyttää sinun olevan liian herkkä ja saa sinut uskomaan, etteivät he oikeasti ole tehneet mitään väärää.

Mutta jonkin ajan jälkeen sinä alat mustamaalata itseäsi. Sinä alat kyseenalaistamaan omaa mielenterveyttäsi ja miettimään, josko sinä oletkin ollut koko ajan se, joka on ollut väärässä.

Eikä vain sitä – sinä alat myös todistella itsellesi, että joitain asioita ei tapahtunut, yksinkertaisesti sen vuoksi, että ne ovat liian kipeitä käydä läpi. Silloin sinun on helpompi uskoa hyväksikäyttäjääsi.

2. Sinä tunnet olevasi ulkopuolinen

Lähes kaikissa hyväksikäyttävissä suhteissa on yksi yhteinen asia: hyväksikäyttäjät tekevät parhaansa, jotta heidän uhrinsa tuntee olevansa henkisesti ja sosiaalisesti eristyksissä, jolloin hän tuntee olevansa ulkopuolinen.

Sinä tunnet, ettet ole samalla tasolla ympäristösi tai edes itsesi kanssa.

Sinun narsistisi eristi sinut kaikilta ylläpitääkseen voimaansa ja hallintaansa sinuun.

Hän tiesi, että jos hän halusi dominoida sinua, hänen tuli saada sinut katkaisemaan kaikki siteet muihin läheisiin ihmisiisi, jotta sinä päädyt olemaan vain hänen kanssaan.

Ja ulkopuolisena oleminen on aivojesi luonnollinen reaktio kaikelle sille, mitä olet läpikäymässä ja sinun vartalosi puolustusmekanismi.

Joskus tuska valtaa sinut täysin ja et yksinkertaisesti kestä sitä enää.

Silloin sinusta tulee täysin tunnoton, koska sinä yrität paeta tuskallista totuuttasi pelastaaksesi mielenterveytesi.

Sinä ajattelet, että ainoa keino olla tuntematta tuskaa on olla tuntematta mitään.

3. Sinä asetat muiden tarpeet omiesi edelle

Kun olet jonkin aikaa narsistin uhri, sinä totut laittamaan hänet aina ensimmäiseksi ja ajan myötä alat täysin ignooramaan omat halusi ja tarpeesi.

Sinä olet valmis tekemään mitä tahansa vain miellyttääksesi häntä, koska toivot tällä tavoin saamaan hänet kohtelemaan sinua paremmin.

Mutta tämä käyttäytymisesi ei lopu, kun vapaudut tästä myrkyllisestä parisuhteesta.

Sen sijaan sinä omaksut tämän käyttäytymismallin ja ennen kuin huomaatkaan, sinä asetat muiden tarpeet omiesi yläpuolelle.

Totuus on, että sinä olet unohtanut, miltä tuntuu pitää itsestäsi huolta ja sinun hyväksikäyttäjäsi on onnistunut uskottelemaan sinulle, että sinun tunteillasi ei ole väliä.

Muista, että ei ole mitään itsekästä siinä, että asettaa itsensä ensimmäiseksi ja se on ensimmäinen askel, joka sinun on otettava kohti toipumista.

4. Sinä olet menettänyt luottamuksesi ihmisiin

Kun ensin tapaat narsistin, ajattelet, että kaikki unelmasi on lopulta käymässä toteen.

Mutta kun totuus iskee sinuun, niin näet, että hän on kaikkea muuta, kuin mies, jonka kuvittelit hänen olevan.

Vaikka sinä ensin luulit osuneesi kultasuoneen hänen kanssaan, hän on lopulta pahin painajaisesi.

Kun olet kokenut jotain tällaista, sinä menetät kaiken luottamuksesi miehiin ja jokaiseen ihmiseen elämässäsi.

Sinä ajattelet, että jokainen on eksäsi kaltainen ja että kaikki ihmiset ympärilläsi haluavat vain käyttää sinua hyväkseen ja särkeä sydämesi.

5. Sinä tunnet, ettet ole koskaan tarpeeksi

Narsistin tulee aina tuntea, että hän on uhrinsa yläpuolella.

Ja saavuttaakseen tämän, hän tekee kaiken mahdollisen alentaakseen sinua ja yrittäen todistaa sinulle, ettet ole hänelle tarpeeksi hyvä mihinkään.

Hän haluaa uskotella sinulle, että sinä et ole kenenkään rakkauden arvoinen, koska tämä on ainoa keino pitää sinut. Aluksi sinä et usko häntä, koska tunnet oman arvosi.

Mutta ajan myötä hänen jatkuvat loukkauksensa pääsevät pääsi sisään ja alat oikeasti ajatella, ettet ole tarpeeksi kaunis, tarpeeksi viisas, tarpeeksi nätti tai tarpeeksi osaava.

Surullista, ettei tämä tunne lähde pois narsistin myötä.

6. Sinä perustelet hyväksikäyttäjääsi

Olet varmasti kuullut Tukholman syndroomasta, tilanteesta, jossa uhri alkaa määritellä itseään hyväksikäyttäjänsä kautta ja jopa tuntemaan sympatiaa tätä kohtaan.

Kun sinä olet läpikäymässä millaista tahansa hyväksikäyttöä, ajan myötä alat nojata hyväksikäyttäjääsi ja sinun aivosi huijaavat sinua ajattelemaan, että te kaksi olette luoneet erityisen siteen.

Ja tämä on juuri yksi merkki narsistin uhrin syndroomasta.

Sinä et voi selittää sitä, mutta sinä usein löydät itsesi perustelemasta petoasi ja yrität löytää syitä hänen myrkylliselle käyttäytymiselleen.

Sinä kerrot itsellesi, että hän saattaa olla henkisesti rikki ja että sinä voit pelastaa hänet.

Joskus sinä haluat minimoida hyväksikäytön niin pitkälle, että ajattelet sinun olevan pahis tässä tarinassa ja hän ei ole vastuussa mistään, mitä on tapahtumassa.

7. Sinä olet masentunut ja ahdistunut

Yksi yleisin seuraus kaikenlaisesta hyväksikäytöstä, mukaan lukien henkinen, on mielialan oireet, mukaan lukien monenlaiset masennukset ja ahdistuneisuudet.

Vuosien ajan sinun hyväksikäyttäjäsi teki parhaansa hajottaaksesi mielesi ja tuhotakseen elämän halusi.

Muista – uhrin energia on narsistin energian lähde eikä hän luovuta ennen kuin on vuodattanut sinut täysin kuiviin.

Vaikka hän ei onnistunut hajottamaan sinua täysin, hän jätti sinut tuntemaan olosi huonoksi.

Hän jätti sinut tähän selittämättömään pelkotilaan ja pessimistisyyteen. Hän jätti sinut tuntemaan ahdistusta ja masennusta.

8. Sinä olet ylivarovainen ihmisten kanssa

Sinun narsistisi kirjaimellisesti opetti sinulle, kuinka käyttäytyä niin, että miellytät häntä.

Sinä tiesit, että hän kiihtyy helposti ja sinä olit aina huolissasi siitä, ettet sanoisi tai tekisi mitään ’väärää’, joka saattaisi häiritä häntä ja saada hänet käyttämään sinua hyväkseen vieläkin enemmän.

Ja sinä omaksuit tämän käytösmallin ja käytit sitä kaikkiin muihinkin elämässäsi.

Lopulta kävelit kuin munan kuorilla kaikkien muiden lähellä ajatellen, että yksi ’väärä’ liike saattaa harmittaa heitä tai ajaa heidät tiehensä.

Jos huomaat toimivasi näin, yksi asia on varmaa – se on merkki siitä, että kärsit narsistin uhrin syndroomasta.