Skip to Content

6 Syytä, Miksi Lapset Eivät Voi Koskaan Antaa Anteeksi Myrkyllistä Äitiä

6 Syytä, Miksi Lapset Eivät Voi Koskaan Antaa Anteeksi Myrkyllistä Äitiä

Miksi olet aina huoneessasi?

Sinusta ei koskaan tule tarpeeksi hyvää, jos käyttäydyt noin!

Tiedätkö, kuinka paljon olen uhrannut vuoksesi, etkä vieläkään anna anteeksi?

Jokainen myrkyllinen äiti on käyttänyt näitä sanoja ainakin kerran elämässään. Ja kaikki sanovat: “Anna hänelle anteeksi, sinun on annettava hänelle anteeksi, jos haluat jatkaa elämääsi”, joten työskentelet jatkuvasti anteeksiannon eteen.

Mutta kukaan ei puhu siitä, miten vaikeaa voi olla antaa anteeksi jollekin, joka pilasi lapsuutesi. Kyllä, he eivät voi koskaan antaa sinulle takaisin kyyneliäsi, menetettyä aikaa, mutta kun annat hänelle anteeksi, annat itsellesi rauhan lahjan.

Olen kuitenkin myös tietoinen siitä, että jotkut teistä kamppailevat sen kanssa. Seuraavissa minuuteissa käymme läpi syitä, miksi näin on.

1. Hän pilasi itsetuntosi

Kun myrkyllinen äiti kohtelee sinua huonosti, et lakkaa rakastamasta häntä – lakkaat rakastamasta itseäsi.
Yksi vaikeimmista asioista, joista on vaikea päästä yli, on myrkyllisen äidin kasvattamisen jälkiseuraukset. Jos äitisi on nöyryyttänyt sinua lapsuudessa, se voi johtaa huonoon itsetuntoon aikuisiällä.

Jos olet kokenut tällaista kohtelua äitisi taholta, tiedät, miten se voi olla uskomattoman vahingollista itsetunnollesi. Sinusta on tullut sulkeutunut ja eristäytynyt, ja tunnet häpeää tai syyllisyyttä vielä vuosia myöhemmin.

Lyhyesti sanottuna: äiti ei pilannut vain lapsuuttasi, vaan myös aikuisuutesi. Niitä asioita on vaikea antaa anteeksi.

2. Loputon manipulointi

Mikään ei ole pahempaa kuin myrkyllinen äiti elämässäsi. Jatkuva manipulointi, kontrollointi ja kritiikki alkavat saada sinut tuntemaan, ettet ole tarpeeksi hyvä.

Uhrin esittäminen jokaisessa tilanteessa oli hänen suurin aseensa, jota sinä et lapsena osannut tajuta. Hän sai sinut uskomaan, että hän oli tukenasi synkkinä hetkinäsi, vaikka itse asiassa hän oli se, joka loi nuo synkät hetket.

Ilmaisitko tunteitasi? Mielipiteen esittäminen? Varttuessasi nämä kaksi asiaa eivät koskaan olleet vaihtoehto.

Miten myrkyllinen äiti voi käyttää manipulointia ja kritiikkiä kontrolloidakseen sinua, selviää Jennet McCurdyn muistelmateoksesta I’m Glad My Mother Died, joten kannattaa tutustua siihen.

3. Hän vihasi sitä, kuinka ”erilainen” olet.

Elämme maailmassa, jossa elämän kauneus on sen monimuotoisuudessa. Ei ole vain ok, että olet erilainen, vaan se on itse asiassa toivottavaa.

Myrkyllinen äitisi ei kuitenkaan ollut sitä mieltä.

Olit luullut, että hän rakastaisi sinua aina riippumatta siitä, ketä rakastat, mutta niinhän ei ollutkaan. Hän ei halunnut nähdä oman lapsensa ainutlaatuisuuden arvoa ja näki sen uhkana omalle identiteetilleen.

Hän ajatteli aina sitä vanhaa, tylsää ”Mitä ihmiset sanovat?” eikä koskaan ajatellut sinua ja asioita, joita kävit läpi.

Hän vihasi sinua, koska olit erilainen. Kuka voi kuvitella, että sinun olisi helppo antaa hänelle anteeksi?

4. Trauman perintö

Surullinen todellisuus on, että monet lapset kokevat fyysistä, henkistä ja psyykkistä hyväksikäyttöä oman äitinsä toimesta.

Näitä arpia on usein kaikkein vaikeinta parantaa. Fyysinen väkivalta ja emotionaalinen manipulointi ovat hänen käyttämiään keinoja, jotka jättävät sinut täysin avuttomaksi ja loukkaantuneeksi.

Aina kun yritit puolustaa itseäsi, se johti vain lisää kipua ja kärsimystä. Elit jatkuvassa pelossa hänen vihansa edessä ja pelkäsit jokaista päivää, jonka hän on elämässäsi.

Läpi kokemasi fyysinen hyväksikäyttö oli rankkaa – henkinen oli vielä pahempaa. Hän arvosteli, kontrolloi ja manipuloi sinua ja yritti eristää sinut ystävistäsi ja perheestäsi.

Joten kyllä, olet kärsinyt hänen hyväksikäytöstään ja laiminlyönneistään aivan liian kauan, jotta voisit vain antaa hänelle anteeksi sattumanvaraisena torstaina.

5. Elämä myrkyllisen äidin syyllisyyden ja häpeän kanssa

Kun vartuit, tuntui jatkuvasti siltä, että kävelit munankuorilla hänen lähellään. Et koskaan tiennyt, milloin hän räjähtää tai mitä olit tehnyt väärin. Tunsit siis jatkuvasti tuottavasi hänelle pettymyksen, ja kannoit sitä syyllisyyttä ja häpeää aikuisuuteen asti.

Hän ei koskaan huomannut kaikkia asioita, joita teit, vaan vain sen, mitä et tehnyt. Monille meistä kokemus myrkyllisestä äidistä voi jättää meidät tuntemaan, ettemme koskaan pysty antamaan hänelle anteeksi hänen aiheuttamaansa tuskaa.

Vaikka kuluu kuinka paljon aikaa, kipu voi viipyä ja saada meidät tuntemaan, ettemme koskaan pääse eteenpäin.

Hän syytti meitä ongelmistaan, sai meidät tuntemaan huonoa omaatuntoa jokaisesta onnistumisestamme ja sitten syyllisti meidät pysymään epäterveessä suhteessa.

Nämä syyllisyyden ja häpeän tunteet voivat olla suuri este henkilökohtaisen kasvun saavuttamiselle ja todellisen onnen löytämiselle, enkä voi koskaan antaa äidilleni anteeksi sitä, että hän teki niin.

6. Hänen kieltäytymisensä osoittaa rakkautta ja hellyyttä

Tiedän, miten äidin rakkauden puute loi sivuoireiden lumivyöryn myöhemmin aikuisuudessani… Jatkuva rakkauden etsiminen sieltä, mistä sitä löytäisin, emotionaalinen epätasapaino ja heikko itsetunto – nuo kaikki ovat asioita, joita tapahtuu sisälläni juuri nyt.

Tiedän siis, miltä sinusta tuntuu. Tämä kamppailu on todellista, ja se vaikuttaa elämänne jokaiseen osa-alueeseen, joka päivä. Joten nyt, nyt teistä tuntuu vain siltä, että ette ole rakastettava.

Tiedän, että tämä tunne siitä, että et ole rakastettava, juurtui syvälle psyykkeeseesi. Sen lisäksi, että sinulla on vähän luottamusta itseesi, sinusta tuntuu, ettei kukaan koskaan tule rakastamaan sinua.

Tulet aina olemaan kiitollinen äidillesi kaikesta muusta, mutta et koskaan anna hänelle anteeksi, että hän käyttäytyi näin.

Lopulliset ajatukset

Ensinnäkin haluan sinun tietävän, ettet ole yksin.

Monet ihmiset ovat käyneet läpi samanlaisia kamppailuja, ja on tärkeää ymmärtää, että voit silti elää tervettä ja onnellista elämää äitisi aiheuttamasta tuskasta huolimatta.

Ymmärrän, miksi sinusta tuntuu, ettet voi koskaan antaa anteeksi myrkylliselle äidillesi. Hänen tekojensa vaikutus on jättänyt syviä haavoja, jotka eivät ehkä koskaan parane.

Lapsena, jolla on myös myrkyllinen äiti, en ehkä pysty antamaan hänelle anteeksi, mutta voin oppia hänen virheistään. Voin varmistaa, etten ole yhtä kontrolloiva tai manipuloiva kuin hän oli. Voin yrittää parhaani, jotta minusta ei koskaan tulisi hänen kaltaistaan äitiä.

Muista kuitenkin, että anteeksianto ei ole toista ihmistä varten… No, hän hyötyy siitä, mutta anteeksianto on sinua varten. Miksi?

Tuon henkisen taakan kantaminen mukanasi vain painaa sinua alaspäin.

Henkisestä taakasta eroon pääseminen auttaa sinua lentämään.