Skip to Content

Kuinka Hallita Tunteitasi Parisuhteessa: 20 Todistettua Taktiikkaa

Kuinka Hallita Tunteitasi Parisuhteessa: 20 Todistettua Taktiikkaa

Kun sinusta tulee aikuinen, kaikki odottavat, että opit kuin taikaiskusta hallitsemaan tunteitasi parisuhteessa. Eikö meidän kaikkien olisi aika myöntää, ettei meillä ole aavistustakaan, miten se tehdään?

Tiedän, että pidin tunteideni hallintaa mahdottomana tehtävänä. Minulta kesti jonkin aikaa, ennen kuin opin sen, ja nyt olen täällä jakamassa viisauttani kanssanne.

Miten hallita tunteitasi parisuhteessa

Seuraa tätä vaiheittaista opasta, jotta saat tunteesi takaisin hallintaan:

1. Tunnista tunteesi

beautiful woman thinking while standing by the window

Et voi odottaa oppivasi hallitsemaan tunteitasi, jos et ole päässyt vaiheeseen, jossa voit tunnistaa ne alun perin. Tunteiden tukahduttaminen saattaa tuntua helpommalta tavalta, mutta usko pois – pitkällä tähtäimellä se aiheuttaa sinulle vain ongelmia.

Siksi tämän prosessin ensimmäinen vaihe edellyttää, että olet rehellinen itsellesi. Monilla ihmisillä on tapana esimerkiksi väittää olevansa vihaisia, vaikka he ovat todellisuudessa surullisia.

Tämä käytäntö ei ole mielenterveydellesi eduksi. Ole sen sijaan tarpeeksi rohkea katsomaan kaikkia negatiivisia tunteitasi silmiin ja kohtaamaan ne aikuisen tavoin.

2. Etsi laukaisijasi

Meillä kaikilla on negatiivisia ajatuksia ja tunteita. Avain tunneälyyn on kuitenkin se, että tunnet itsesi tarpeeksi hyvin, jotta voit selvittää laukaisijasi.

Mikä käyttäytymismalli parisuhteessasi saa sinut tuntemaan olosi huonoksi? Mitkä asiat provosoivat sinua eniten? Ja mikä tärkeintä, miksi?

Sanotaan, että merkittävä toisesi ei vastaa tekstiviestiinne. Se on laukaiseva tekijäsi, ja se saa sinut tuntemaan olosi huonoksi.

Mutta miksi sinusta tuntuu siltä? Loukkaako se egoasi? Tunnetko olevasi emotionaalisesti laiminlyöty?

Laukaiseeko tämä käytös hylkäämisongelmasi? Onko sinulla luottamusongelmia, jotka saavat sinut uskomaan, että hän tekstaa jollekin toiselle?

3. Älä tuomitse itseäsi

serious woman with glasses sitting in deep thoughts

Kun yrität keksiä, miten hallita tunteitasi parisuhteessa terveellä tavalla, sinun on unohdettava itsensä tuomitseminen. Sinun ei pitäisi hävetä sitä, että tunnet tietyn tunteen.

Kuka sanoo, että tietty tunne ei ole sopiva? Kuka sanoo, ettet saa tuntea niin? Tunnetilasi on vain sinun asiasi, ja sinun pitäisi hyväksyä ja hyväksyä kaikki tunteesi.

4. Yritä olla mahdollisimman realistinen

Yksi vaikeimmista asioista on tarkkailla rakkauselämääsi realistisesta näkökulmasta. Loppujen lopuksi olet siinä mukana, ja joskus on mahdotonta olla objektiivinen.

Henkisen hyvinvointisi vuoksi sinun on kuitenkin yritettävä ottaa askel taaksepäin. Unohda ihastuminen, viha, aito rakkaus, kaunat, kaunat… Itse asiassa yritä unohtaa kaikki tunteesi kokonaan.

Tarkkaile sen sijaan suhdettasi ulkopuolisena. Kuvittele, että läheinen ystäväsi on tullut luoksesi juuri tämän ongelman kanssa.

Mitä sanoisit hänelle? No, sovella samaa neuvoa itseesi!

5. Tarkkaile kumppanisi tunteita

Samalla tavalla kuin sinä keskityt omiin tunteisiisi, jos haluat terveen parisuhteen, myös sinun tulisi tarkkailla kumppanisi tunteita.

Te kaksi olette tiimi, ja reaktionne ovat yleensä yhteydessä toisiinsa. Onko myös toisella osapuolellasi vaikeuksia hallita tunteitaan?

Onko mahdollista, että laukaisette toistenne negatiivisia ajatuksia ja tunteita? Siinä tapauksessa teillä ei ole terve suhde, ja sitä teidän pitäisi työstää ennen kaikkea muuta.

6. Muista, että sinä olet vastuussa

young woman looking away in horizont on the beach

Mitä tahansa tapahtuukin, sinun on pidettävä mielessäsi yksi asia: sinä olet tässä johdossa! Vaikka näyttääkin siltä, että asiat ovat hajoamassa, sinä olet se, joka pitää ratista kiinni.

Tunteesi eivät hallitse sinua – sinä hallitset niitä. Olet sydämesi ja mielesi yhdistelmä, ja sinun tehtäväsi on löytää tasapaino näiden kahden välillä.

Vielä pahempaa kuin se, että annat tunteidesi hallita itseäsi, on se, että annat jonkun muun hallita tunteitasi ja koko hyvinvointiasi. Sinun ei pitäisi koskaan joutua tilanteeseen, jossa koko mielialasi riippuu toisesta ihmisestä.

En välitä siitä, puhutaanko tässä tosirakkaudesta – kumppanillasi ei pitäisi olla sellaista valtaa sinuun nähden. Et ole hänen nukkensa, eikä hänen pitäisi vetää naruista!

7. Ympäröi itsesi positiivisuudella

Pysy kaukana negatiivisista ihmisistä, niin pysyt myös kaukana negatiivisista tunteista. En välitä siitä, ovatko nämä myrkylliset ihmiset lähimpiä ystäviäsi tai perheenjäseniäsi – jos he tuovat negatiivisuutta elämääsi, jätä heidät.

Entä jos olet negatiivisuuden ympäröimänä paikassa, josta et voi paeta, esimerkiksi työpaikalla? Jos et löydä toista työpaikkaa, kompensoi negatiivisuutta ainakin mahdollisimman paljon positiivisuudella. Yritä sillä välin etsiä uutta työtä, sillä mielenterveytesi pitäisi olla etusijalla!

Mikset kokeilisi pitää taukoa sosiaalisesta mediasta? Vietät kaikki päiväsi selaamalla toisten ihmisten tekaistuja postauksia ja tekaistuja rakkauselämiä.

Oletat siis luonnollisesti, että sinulla on asiat huonommin. Kaikkien kumppani kohtelee heitä paremmin – he saavat kalliimpia lahjoja ja ovat koko ajan intiimissä kanssakäymisessä.

Toisaalta sinun parisuhteesi näyttää heidän suhteeseensa verrattuna romulta. Tämän seurauksena sinut valtaa negatiiviset tunteet, joita et pysty hallitsemaan.

8. Lakkaa ajattelemasta ja murehtimasta liikaa

Miten hallita tunteitasi parisuhteessa: No, aloita ajatuksistasi.

Niin kauan kuin analysoit kaikkea, mitä kumppanisi sanoo tai tekee, sinut hukkuu negatiivisuuteen. Usko pois, liiallinen ajatteleminen ja murehtiminen ovat suurimmat vihollisesi.

Älä ymmärrä minua väärin – tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi vain mennä virran mukana. Olet edelleen vastuussa elämästäsi, ja päätösten miettiminen loppuun asti on kypsää.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse analysoida jokaista pientä asiaa, joka suhteessasi tapahtuu. Mikä tärkeintä, sinun ei tarvitse olettaa, että aina on olemassa pahin mahdollinen lopputulos.

Kyllä, sinun pitäisi hallita tunteitasi. Sinun pitäisi kuitenkin tiedostaa, että et voi hallita täysin kaikkea, mitä sinulle tapahtuu. Siksi sinun on lopetettava liiallinen ajatteleminen parisuhteessasi.

Joidenkin asioiden on tarkoitettu tapahtuvan, eikä niiden miettiminen ja itsensä murehtiminen estä niitä tapahtumasta. Joten miksi et istuisi alas ja nauttisi elämästäsi sen sijaan, että pilaat sen?

9. Terve viestintä

Happy couple talking at cafe,

Sinulla ei voi olla tervettä suhdetta ilman tervettä viestintää. Etkä voi toivoa saavasi selville, miten hallita tunteitasi parisuhteessa, jos se ei ole tervettä.

On täysin luonnollista, että olet koko ajan vihainen, turhautunut ja onneton, jos riitelet kumppanisi kanssa joka päivä. Älä ymmärrä minua väärin – en sano, etteikö suhteessasi riideltäisi.

Keskinäisen kunnioituksen on kuitenkin oltava olemassa silloinkin, kun te kaksi riitelette. Harjoittele puhumaan hitaasti ja rauhallisesti korottamatta ääntäsi. Tarvittaessa laske kymmeneen, ennen kuin sanot jotain riidan keskellä.

Mutta se ei ole koko terveen kommunikaation tarkoitus. Teidän molempien on opittava sanallistamaan tunteenne oikein, ilman tuomitsemisen pelkoa.

Kehonkielinen viestintä

Toinen tärkeä osa tervettä viestintää on kehonkielinen viestintä. Jos sinä ja kumppanisi osoitatte aggressiivista tai välttelevää kehonkieltä, teidän on vaikea hallita negatiivisia tunteitanne.

10. Etsi negatiivisten tunteidesi lähde

Olemme jo keskustelleet siitä, että sinun tulisi pysyä erossa siitä, mikä laukaisee negatiivisuutesi. On kuitenkin aika tarkastella myös jotain muuta: negatiivisten ajatustesi ja tunteidesi lähdettä.

Tapa harjoittaa tunneälyä on ymmärtää, miksi tunnet niin kuin tunnet. Vaiku syvälle itseesi ja yritä selvittää, mistä nämä negatiiviset tunteet tulevat. Ne ovat varmasti kasaantuneet syystä.

Miten sinua kohdeltiin lapsuudessa? Mikä on kiintymystyylisi? Onko sinulla tunnesaalista edellisestä suhteesta?

Nämä kysymykset eivät ehkä näytä liittyvän nykyiseen romanssiisi, mutta usko pois, vastaukset niihin ovat ratkaisevia.

11. Pyydä ammattiapua

Jos koet, että sinun on mahdotonta saada tunteitasi hallintaan, ehkä on aika pyytää ammattiapua. Älä ymmärrä väärin, en yritä diagnosoida sinua, mutta on olemassa useita persoonallisuushäiriöitä ja mielenterveysongelmia, jotka saattavat estää sinua ottamasta tunteitasi haltuun.

Jos pelkäät, että kärsit jostain tietystä mielenterveysongelmasta, tai jos vain tunnet, että tunteesi ovat liikaa sinulle, mene mielenterveysalan ammattilaisen luo. Asiantuntija tekee sinulle diagnoosin ja, mikä tärkeintä, näyttää sinulle tietä koko tämän matkan ajan.

Vaikka sinulla olisi persoonallisuushäiriö tai kärsisit jostain muusta, se ei ole maailmanloppu. Se ei todellakaan tee sinusta hullua.

Päinvastoin, ongelmiin puuttuminen ajoissa ja ammattiapuun pyytäminen on kypsää ja rohkeaa toimintaa!

12. Harrasta itsehoitoa

young woman feeling relaxed on the couch

Itserakkaus, itsekunnioitus ja itsestä huolehtiminen ovat avainasemassa, jotta pysyt järjissäsi ja henkisesti terveenä. Kaikki nämä asiat yhdessä lisäävät itsetuntoasi ja saavat sinut tuntemaan olosi paljon paremmaksi parisuhteessa.

Sinun on tiedostettava yksi asia: romanssi, jossa tällä hetkellä olet, ei ole elämäsi tärkein suhde. Itse asiassa se, joka sinulla on itsesi kanssa, on se.

Jos hallitset itserakkauden taidon, kumppanisi ei voi muuta kuin seurata esimerkkiäsi. Näytät hänelle esimerkilläsi, että on olemassa tietty taso, johon olet valmis tyytymään, ja että kaikkea vähempää ei voi hyväksyä.

Sama pätee itsekunnioitukseen. Mitä enemmän kunnioitat itseäsi, sitä enemmän tunnet kunnioitusta parisuhteessasi. Näin ollen negatiivisia tunteita on paljon vähemmän.

Itsestä huolehtiminen on myös tärkeä osa tätä matkaa. Sinun on opittava hemmottelemaan itseäsi. Kun opit kohtelemaan itseäsi kuin jotakuta rakastamaasi ihmistä, kenenkään toiminta ei vaikuta mielialaasi.

13. Itsehoitomenetelmät

Kun yrität selvittää, miten hallita tunteitasi, sinun on opittava käsittelemään myös niiden seurauksia. Mitä sinun pitäisi tehdä, kun negatiivinen tunne saa yliotteen? Miten pysäytät prosessin ja autat itseäsi?

Tiedät tarkalleen, mistä puhun – tunnet vihan, vihan tai surun valtaavan sinut. Olet saavuttanut tunneälyn tason, jolla tunnistat merkit niiden olemassaolosta, mutta nyt tarvitset työkaluja niiden voittamiseksi ja itsesi rauhoittamiseksi.

Paras ja yksinkertaisin menetelmä on hengittää syvään. Tämä hidastaa sykettäsi ja auttaa sinua ajattelemaan selkeästi.

Jos mahdollista, poistu tilanteesta. Kerro kumppanillesi, että tarvitset hetken taukoa ja että saatte keskustelunne päätökseen, kun olette rauhoittuneet.

Lopuksi, jos olosi on todella huono, yritä ottaa yhteyttä mielenterveyspalveluihin, kuten alueesi vihjelinjaan, tai soita vaikka terapeutillesi.

14. Pysy nykyhetkessä

Monien ihmisten on vaikea pysyä nykyhetkessä, varsinkin kun kyse on romanttisista suhteista. Vaikka kaikki menisi nyt hyvin, et voi lakata ajattelemasta sitä riitaa, joka sinulla ja toisella osapuolellasi oli muutama viikko sitten.

Tai murehdit jatkuvasti tulevaisuutta. Mihin tämä suhde on menossa? Onko teillä kahdella yhteinen tulevaisuus? Päädyttekö viettämään loppuelämänne toistenne kanssa?

Entä jos kumppanisi jättää sinut? Entä jos hän rakastuu johonkin toiseen? Miten selviäisit elämästäsi ilman häntä?

Luettelo näistä kysymyksistä on loputon, mutta ymmärrät varmasti pointin. Loppujen lopuksi sinua riivaavat negatiiviset tunteet, joilla ei ole mitään tekemistä tämän hetken kanssa.

Sen sijaan, että nauttisit siitä, mitä sinulla on nyt, vietät suurimman osan ajastasi stressaamalla mahdollisista skenaarioista tai tietyistä asioista, jotka olisi pitänyt jättää menneisyyteen.

15. Harjoittele kiitollisuutta

young woman breathing deeply outdoor

Jos mietit, miten hallita tunteitasi parisuhteessa, vastaus on keskittyä positiivisiin tunteisiin. Helpommin sanottu kuin tehty, tiedän.

No, miksi et vaihteeksi yrittäisi harjoitella kiitollisuutta? Sen sijaan, että kiinnittäisit kaiken huomiosi niihin asioihin, joita suhteestasi puuttuu, katso niitä asioita, joita sinulla on.

Etkö keksi mitään? Ala kirjoittaa kiitollisuuspäiväkirjaa.

Kirjoita joka ilta ennen nukkumaanmenoa ylös kaikki se hyvä, mitä sinun ja kumppanisi välillä tapahtui sinä päivänä. Varmista kuitenkin, ettet pidä mitään itsestäänselvyytenä.

Kirjoita ylös esimerkiksi seuraavia asioita: “Jaoimme intohimoisen suudelman.”, “Hän lähetti minulle hyvää huomenta -tekstiviestin.”, “Hän halasi minua.”, “Hän sai minut nauramaan.”, “Hän auttoi minua tuomaan ruokaostokset.” ja niin edelleen.

Näin menet nukkumaan hymy kasvoillasi, täynnä positiivisia tunteita. Eikä vain sitä: seuraavan kerran, kun negatiiviset tunteet valtaavat sinut, avaa kiitollisuuspäiväkirjasi ja aloita lukeminen. Yhtäkkiä huomaat, ettei olekaan niin paljon huolenaiheita.

16. Ei oletuksia

Eräs viisas mies sanoi kerran, että oletukset ovat ihmissuhteiden termiittejä. Älä yliarvioi itseäsi pitämällä itseäsi ajatustenlukijana.

Usko pois, sinulla ei ole aavistustakaan, mitä kumppanisi päässä liikkuu. Sinun ei tarvitse missään nimessä pelätä, että hän jättää sinut vain siksi, että oletat niin tapahtuvan.

Älä stressaa itseäsi siitä, että kumppanisi on muka vihainen, jos hän ei ole nimenomaan kertonut sinulle, että hän tuntee niin.

Ja se toimii myös toisinpäin. Älä koskaan ajattele, että hän voi olettaa, miltä sinusta tuntuu – sinun on sanallistettava tunteesi ja oltava suora. Se on ainoa tapa suojella heitä!

17. Etsi tukijärjestelmä

Jos sinulla on edelleen vaikeuksia selvittää, miten hallita tunteitasi parisuhteessa, puhu jollekin muulle luotettavalle henkilölle kuin kumppanillesi. Käänny läheisen ystävän tai perheenjäsenen puoleen ja puhu hänelle tunteistasi.

Vaikka läheisesi eivät olekaan mielenterveyden asiantuntijoita, he tuntevat sinut läpikotaisin. He saattavat auttaa sinua käsittelemään tai ymmärtämään tunteitasi. Ehkä he ovat käyneet läpi samanlaisen tilanteen tai käsitelleet mielenterveysongelmia, jotka ovat saaneet heidät tuntemaan, että he ovat menettämässä hallinnan.

Jos ei muuta, he kuuntelevat sinua ja antavat sinulle olkapään, jolle itkeä – mikä on joskus enemmän kuin tarpeeksi.

18. Ole avoin asiasta

worried woman looking at mobile phone while sitting on the couch

Tärkein henkilö, jolle sinun tulisi kuitenkin puhua tästä ongelmasta, on kumppanisi. Vaikka sinulla olisikin jokin tietty mielenterveyden häiriö tai persoonallisuushäiriö, joka aiheuttaa mielialanvaihtelujasi, se on asia, jonka tärkeän kumppanisi pitäisi tuntea.

Puhu hänelle laukaisevista tekijöistäsi, jotta hän voi auttaa sinua välttämään niitä, jotka vaikuttavat sinuun eniten.

Ei, tämä ei tarkoita, että pyydät häntä kohtelemaan sinua kuin posliininukkea. Mutta heidän pitäisi tietää, mitä vastaan kamppailet.

Ja jos he rakastavat sinua tarpeeksi, he eivät anna sinun käydä tätä läpi yksin. He pitävät sinua kädestä ja auttavat sinua oppimaan, miten hallita tunteitasi parisuhteessa.

19. Anteeksiannon taito

Muistatko, kun puhuimme siitä, ettei ole mitään järkeä katsoa menneeseen? No, jotta se olisi mahdollista, sinun on opittava antamaan anteeksi kumppanillesi.

Jos te kaksi olette selvinneet joistakin asioista ja jos suhteenne on selvinnyt joistakin esteistä, miksi kannatte yhä kaunaa? Paheksunta on yksi voimakkaimmista negatiivisista tunteista, ja sinun on päästävä siitä eroon ennen kuin se syö sinut elävältä.

En valehtele sinulle: anteeksiantaminen ei ole aina helppoa. Itse asiassa joskus se on vaikeinta, mitä sinun on tehtävä. Tunnet kuitenkin vapautuneesi, kun saavutat sen.

20. Hanki elämä

Okei, tämä saattaa kuulostaa tylyltä, mutta et koskaan opi hallitsemaan tunteitasi parisuhteessa, ennen kuin lakkaat olemasta emotionaalisesti riippuvainen kumppanistasi. Niin kauan kuin hän on ainoa henkilö, joka voi hallita mielialanvaihtelujasi, olen pahoillani, mutta olet tuhoon tuomittu.

On hienoa, että olet niin sitoutunut suhteeseesi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että koko maailmasi pitäisi pyöriä sen ympärillä.

Yksinkertaisesti sanottuna, hanki elämä romanssisi ulkopuolella. Vietä aikaa ystävien kanssa, etsi harrastuksia ja mikä tärkeintä, tee töitä itsesi eteen.

Lopuksi:

Kun opit hallitsemaan tunteitasi parisuhteessa, saavutat tunneälykkyyden tason, jonka olemassaolosta et edes tiennyt. Nämä taidot auttavat kaikilla muilla elämänalueilla ja kaikissa muissa suhteissasi.

Mikä tärkeintä, se auttaa parantamaan mielenterveyttäsi, eikä mikään ole sen tärkeämpää!