Skip to Content

8 Merkkiä Siitä, Että Sinut Kasvatti Myrkyllinen Äiti Ja Miten Se Vaikuttaa Sinuun

8 Merkkiä Siitä, Että Sinut Kasvatti Myrkyllinen Äiti Ja Miten Se Vaikuttaa Sinuun

Äidit ovat vahvoja ja jumalallisia ihmisiä. He kantavat sinua yhdeksän kuukautta vatsassaan valittamatta koskaan. Sen jälkeen he ruokkivat sinut, tekevät sinulle ruokaa, pukevat sinut ja rakastavat sinua ehdoitta.

Mutta joskus äiditkin voivat epäonnistua vanhemmuudessa, ja silloin heistä tulee myrkyllisiä.

– Ehkä äidin aikomukset olivat puhtaat, mutta hän ei kyennyt ilmaisemaan niitä oikealla tavalla, joten lapsi päätyy kasvamaan myrkyllisessä ympäristössä, joka voi vaikuttaa hänen myöhempään kasvuunsa.

– Meidän ei pidä unohtaa, että äiti ei ole koskaan vain äiti. Hänellä on monia rooleja, jotka hän joko asetti itselleen tai joita muut tai yhteiskunta odottaa hänen suorittavan.

– Meidän ei pitäisi myöskään unohtaa, että joskus jopa äidillämme kasvaa myrkyllinen suhde vanhempiinsa, joka myöhemmin siirtyy heidän lapsiinsa. Noidankehästä puheen ollen.

Mutta kaikki toivo ei ole menetetty!

Kun opit lisää myrkylliselle vanhemmalle ominaisesta myrkyllisestä käyttäytymisestä, sinulla on mahdollisuus katkaista tuo noidankehä ja suojella itseäsi ja nykyisiä tai tulevia lapsiasi.

Alta löydät yleisimmät 8 merkkiä siitä, että sinut on kasvattanut myrkyllinen äiti, myrkyllisen äidin käyttäytymistä ja sitä, miten tämä vaikuttaa mielenterveyteesi.

 

8 Merkkiä Siitä, Että Sinut Kasvatti Myrkyllinen Äiti

Jos jotkut tai kaikki seuraavista merkeistä sopivat sinulle, on mahdollista, että myrkyllinen äiti on kasvattanut sinut:

1. Et voi itsellesi mitään muuta kuin asettaa muiden ihmisten tarpeet omiesi edelle.

Kun olit lapsi, annoit aina kaikkesi miellyttää äitiäsi saadaksesi hänen rakkautensa ja kiintymyksensä. Mutta niin kävi harvoin tai ei koskaan.

Aikuisena tunnet edelleen tarvetta asettaa muut etusijalle ennen itseäsi. Rajojen asettaminen on sinulle todella haastavaa.

Et voi keskittyä omiin tarpeisiisi, koska tunnet olevasi vastuussa muiden ihmisten onnellisuudesta ja hyvinvoinnista (aivan kuten tunsit/koit olevasi vastuussa äitisi onnellisuudesta).

Tämän vuoksi päädyt usein olemaan itsestäänselvyys, ja vedät puoleesi ihmisiä, jotka ruokkivat rakkauttasi ja empatiaasi, kuten pelaajia, narsisteja ja vastaavia.

2. Sinusta tuntuu, ettet ole etkä tule koskaan olemaan tarpeeksi hyvä…

Kaikista kahdeksasta merkistä, jotka osoittavat, että sinut on kasvattanut myrkyllinen äiti, tämä on yksi tuskallisimmista. Kamppailet alhaisen itsetunnon ja jatkuvan perfektionismin kanssa.

Kovana oleminen itsellesi on tullut päivittäiseksi rutiiniksesi. Jos äitisi on koskaan tunnustanut arvosi ja antanut sinulle ehdotonta rakkautta, sinusta tuntuu, ettet ole koskaan ansainnut sitä.

Toisin sanoen sinusta tuntuu, ettet ole etkä tule koskaan olemaan tarpeeksi hyvä, vaikka kuinka kovasti yrittäisit kasvaa ja saavuttaa asioita elämässä.

Tämän vuoksi saatat päätyä tekemään liikaa töitä ja miellyttämään muita laiminlyödessäsi samalla oman hyvinvointisi.

Teet kaiken tämän vain todistaaksesi itsellesi ja muille, että olet tarpeeksi hyvä ja rakkauden ja huomion arvoinen. Tämä perfektionismin jahtaamisen peli johtaa kuitenkin vain suurempaan pettymykseen.

3. Etsit jatkuvasti hyväksyntää ja vahvistusta muilta

Tämä liittyy edelliseen merkkiin. Jos sinusta tuntuu, ettet ole tarpeeksi hyvä, tunnet myös tarvetta hakea jatkuvasti hyväksyntää ja vahvistusta muilta.

Riippumatta siitä, liittyykö asia työhösi vai asuusi, valintasi (itsetuntosi ja -arvosi) riippuvat suuresti muiden ihmisten mielipiteistä.

Jos he sanovat, etteivät hyväksy jotain, tunnet heti tarvetta muuttaa sitä ja sopeutua heidän mieltymyksiinsä. Vahvistuksen hakemisesta tulee pian kuin hengittämisestä.

Mitä enemmän olet riippuvainen muista, sitä enemmän menetät itsesi. “En enää tiedä, kuka olen” on lause, jonka kuulet sanovasi itsellesi usein.

4. Sinulla on vaikeuksia tehdä päätöksiä (yksinkertaisimpia päätöksiä myöten).

Jos olet kasvanut kontrolloivan vanhemman kanssa, sinulla on todennäköisesti vaikeuksia tehdä päätöksiä sekä lapsena että aikuisena. Yksinkertaisimmatkin tehtävät, kuten kahden T-paidan valitseminen, hukuttavat sinut. Miksi?

Koska pelkäät tekeväsi virheen. Siksi turvaudut usein vakavaan ylimalkaiseen miettimiseen ennen lopullisen päätöksen tekemistä. En kuitenkaan puhu terveestä määrästä yliajattelua, vaan sellaisesta, joka pilaa mielenterveytesi ja aiheuttaa unettomuutta.

Mitä vakavampi päätös sinun on tehtävä, sitä turhautuneemmaksi tunnet itsesi. Paineet ovat kovat. Jos äitisi ei koskaan sallinut sinun tehdä virheitä, tunnet valtavia paineita välttää epäonnistumista missään, mikä liittyy väärän päätöksen tekemiseen.

5. Sinulla on vaikeuksia hyväksyä ja käsitellä epäonnistumisia

Kritisoiko äitisi sinua aina, kun teit virheen tai epäonnistuit jossakin? Saiko hän sinut tuntemaan itsesi epäpäteväksi?

Jos kyllä, tiedät, miksi sinulla on vaikeuksia käsitellä epäonnistumisia. Oletetaan, että epäonnistut kokeessa tai et saa tehtyä projektia niin kuin pomosi odotti. Miltä tämä tuntuisi sinusta?

Anna minun auttaa sinua. Jos vartuit myrkyllisen vanhemman kanssa, tuntisit itsesi heti lopulliseksi epäonnistujaksi, joka ei saa tehdä virheitä.

Tunnet olevasi pettynyt paitsi itseesi ja pomoosi tai vanhempiisi myös koko maailmaan. Tällöin kiukuttelusta tulee väistämätöntä.

Käsittelet pienimmätkin epäonnistumiset viikkojen ja jopa kuukausien ajan. Sinun on vaikea ymmärtää, että saat tehdä virheitä, eikä se tee sinusta vähemmän arvokasta.

6. Sinulla on vakavia luottamusongelmia

Jos äidilläsi oli manipuloivia taipumuksia, sinulla on todennäköisesti luottamusongelmia muita perheenjäseniä, parhaita ystäviäsi, kumppaneitasi ja muita elämäsi ihmisiä kohtaan.

Sinun on vaikea avautua muille ihmisille, koska ensimmäinen ajatuksesi on, että he satuttavat sinua tavalla tai toisella. Myrkyllinen suhteesi äitisi kanssa on prototyyppi kaikista muista suhteista, joita sinulla on muiden kanssa.

Et luota kehenkään, ja tarvitset paljon aikaa ja muiden ihmisten aikeiden testaamista, ennen kuin päätät luottaa heihin.

7. Sinulla on välttelevän kiintymyssuhteen tyyli.

Jos vanhempi-lapsisuhteesi ei ollut terve, sinusta tulisi laillinen ehdokas kehittämään välttelevän kiinnittymisen tyylin aikuisuudessa. Näin selittää Insider välttelevän kiinnittymistyylin psykologiaa:

“Kun ensisijaiset huoltajamme eivät täytä tarpeitamme johdonmukaisesti, muodostamme uskomuksen, että mikään merkittävä toinen ei täytä niitä, [ja] että emme voi koskaan luottaa muihin.”

Jos sinusta tuntuu, ettet voi luottaa mahdolliseen kumppaniin, vältät investoimasta häneen emotionaalisesti suojellaksesi itseäsi. Joskus vältät suhteita kokonaan.

Emotionaalinen saavuttamattomuus saattaa ottaa veronsa ja estää sinua muodostamasta tervettä ja merkityksellistä suhdetta toisten kanssa. Vaikka henkilö olisikin oikea sinulle, keksit silti tavan perustella kieltäytymisesi tai kyvyttömyytesi sitoutua.

Teet kaiken tämän pelosta, että sinua loukataan samalla tavalla kuin vanhempasi (vanhempasi) loukkasivat sinua.

8. Itserakkauden puute

Onko äitisi koskaan tyydyttänyt emotionaalisia tarpeitasi? Jos ei, sinun on vaikea rakastaa itseäsi ja luoda terveitä suhteita muihin.

Itserakkauden puute ja läheisriippuvuus (emotionaalinen tai psykologinen riippuvuus kumppanista) hallitsevat olemustasi.

Jos et ole koskaan kokenut äidin ehdotonta rakkautta, tunnet, ettet ansaitse sitä. Alitajuisesti ajattelet, että olet itse syyllinen siihen, ettei sinusta ole huolehdittu ja rakastettu kunnolla lapsena.

Tunnet tämän seuraukset elämäsi jokaisella osa-alueella, kommunikaatiosta muiden kanssa aina työsuoritukseesi asti. Itserakkauden puute tarkoittaa, että sinulla on heikko itseluottamus etkä usko, että voit saavuttaa suuruutta.

Se voi ilmetä myös sosiaalisena ahdistuneisuutena, julkisten puheiden pelkona ja ylipäätään huomion keskipisteenä olemisen pelkona.