Skip to Content

5 Syytä, Miksi Narsisti Ei Kestä Pitkään Parisuhteessa

5 Syytä, Miksi Narsisti Ei Kestä Pitkään Parisuhteessa

Monien ei-toivottujen ominaisuuksien lisäksi kaikilla narsisteilla on vielä yksi yhteinen piirre. Olivatpa he siitä tietoisia tai eivät, heitä ei yksinkertaisesti ole luotu pitkäaikaisiin suhteisiin.

Heidän kieroutuneessa mielessään he eivät voi tehdä mitään väärin. Jos kysyisit narsistilta, hän luultavasti väittäisi, että hänen suhteensa perheeseensä, ystäviinsä ja työtovereihinsa eivät voisi olla paremmat. Vaikka itse asiassa se ei voisi olla kauempana totuudesta.

Narsistin kyvyttömyys empatiaan muita ihmisiä kohtaan ja sen ymmärtäminen, mistä suurin osa heidän tunteistaan kumpuaa, tekee pitkäaikaisten, terveiden ihmissuhteiden muodostamisen äärimmäisen haastavaksi.

He eivät näe sitä samalla tavalla kuin muut ihmiset, mutta heiltä puuttuu tunne-elämän osa-alue, ja koska he eivät kykene (eivätkä halua) käydä läpi keskivertoihmisen päivittäisiä toimintoja, he eivät yksinkertaisesti kestä parisuhdetta.

Kaikilla narsisteilla on samanlainen toimintatapa. Heidän käyttäytymisensä on helppo ennustaa, koska he tekevät asiansa silmukassa jokaisessa romanttisessa suhteessa.

Ja juuri siinä on heidän romanttisen tuhonsa pääsyy. (Ironista, eikö olekin?)

Tämän omituisen tapahtuman vuoksi on helpompi ymmärtää, miksi he eivät pysty muodostamaan suhteita, jotka todella kestävät aikaa.

He ovat itse tiellään, ja jos heidän manipuloivia käyttäytymismallejaan ei olisi, heidän onnensa rakkaudessa ehkä lisääntyisi!

Mutta kaikkien naisten onneksi he pitävät kiinni asialistastaan, ja tässä on tarkalleen, miten he sabotoivat romanttisia pyrkimyksiään.

1. Narsistit kohtelevat ihmisiä (ja heidän romanttisia kumppaneitaan) esineinä.

Kuten meille kaikille on jo tuttua, narsistit eivät pysty tuntemaan empatiaa, joten heillä ei ole minkäänlaista kunnioitusta muiden ihmisten hyvinvoinnista.

He eivät voi rakastua hullun lailla niin kuin sinä, minä ja muu maailma. Heitä ei ole johdotettu niin.

Sen sijaan he voivat ihastua johonkin ihmiseen äärimmäisen epäterveellä, pakkomielteisellä tavalla, antaa rakkauden harhakuvitelmansa vallata itsensä ja palata muutamassa päivässä “normaaliin” minäänsä, joka kohtelee ihmisiä kuin esineitä.

 • He käyttävät kumppaninsa tunteita omaksi hyödykseen ja hylkäävät hänet, kun hän ei enää palvele heidän tarkoitustaan.
 • He imevät kumppaninsa energiasta ja jättävät hänet tyhjäksi ja epätoivoiseen latauksen tarpeeseen, jota ei koskaan tapahdu.
 • Kompromissien tekemisen sijaan he ottavat mitä haluavat eivätkä anna mitään, ellei se ole järkevää heidän oman hyötynsä ja hyvinvointinsa kannalta.

2. Narsistit kulkevat läpi elämän pää pilvissä.

Narsistit eivät välitä siitä, mitä heidän ympärillään tapahtuu. He eivät välitä siitä, mitä ajattelet tai tunnet.

Heillä on omat erityiset ihanteensa, jotka ovat varsin irrallaan todellisuudesta. He tähtäävät liian korkealle ja odottavat paljon, vaikka eivät ole valmiita tarjoamaan mitään.

He etsivät kumppania, joka toimii pelkästään söpönä asusteena heidän käsivarrellaan. He haluavat jonkun täyttävän kaikki heidän tarpeensa ja uskovat, että heillä on siihen täysi oikeus.

He eivät välitä siitä, mitä sinä haluat. Ainoa asia, jolla on väliä, on se, mitä he ovat kuvitelleet päässään, ja he työskentelevät sen saavuttamiseksi (riippumatta siitä, kuinka harhainen tai kaukaa haettu se on).

 • Narsisti ei tee kumppaniaan helpoksi. Katsot aina olkasi yli miettien, teitkö jotain väärin ja miten voit hyvittää sen.
 • Heidän jatkuva tyytymättömyytensä sinuun tekee tepposet mielesi kanssa ja tekee sinusta kyllästyneen pessimistin, joka on menettänyt elämänilonsa.
 • He eivät koskaan tee omaa osuuttaan ollakseen onnellisia. He odottavat AINA, että sinä teet sen. Sinä olet vastuussa narsistisi onnellisuudesta, ja sillä tavalla eläminen on äärimmäisen vaikeaa.

3. Narsistit eivät luota keneenkään

He eivät luota keneenkään muuhun kuin omaansa. He pitävät sitä heikkoutena, koska he eivät ole koskaan antaneet itsensä olla riippuvaisia kenestäkään.

Toisin kuin muut ihmiset, jotka luottavat läheisiinsä, narsisteilla ei ole tätä ylellisyyttä.

He eivät ymmärrä, miten ihmiset antavat luottamuksensa pois niin helposti, sillä se voi kostautua sekunneissa. Ja siksi heidän suhteensa päättyvät aivan liian aikaisin.

Heidän kyvyttömyytensä luottaa kumppaniinsa vaikeuttaa romanttisen suhteen ylläpitämistä, sillä luottamus on terveen ja onnellisen rakkaussuhteen tärkein ainesosa!

 • Heille luottamus on yhtä kuin haavoittuvuus, eivätkä he anna itsensä olla heikkoja. Ei kumppaninsa eikä kenenkään muunkaan vuoksi.
 • He eivät näe, että luottamus lisää suhteen vahvuutta ja auttaa rakentamaan yhteyttä ja tuomaan kaksi ihmistä lähemmäksi toisiaan.
 • Luottaminen merkitsee riippuvuutta ihmisestä, ja narsistit eivät ole riippuvaisia kenestäkään muusta kuin itsestään.

4. Narsistit ovat liiaksi kontrolloivia ja manipuloivia

Narsistien on aina hallittava ihmisiä ja tilanteita, joihin he joutuvat.

He eivät koskaan anna itsensä jäädä ulkopuolelle, kun heidän on koottava palaset uudelleen yhteen, koska he ovat aina asioiden yläpuolella.

Ja tämä sekä heidän manipuloinnin tarpeensa tekevät heille vaikeaksi olla sitoutuneessa parisuhteessa kenenkään kanssa.

He tekevät kaikkensa saadakseen itsensä näyttämään parhaassa mahdollisessa valossa ja heittävät sinut tarvittaessa bussin alle. Heidän täydellisyyden tarpeensa voittaa kaiken muun.

 • Jos tietty tilanne ei näytä olevan heidän kannaltaan suotuisa, he keksivät paskaa ja valehtelevat saadakseen haluamansa lopputuloksen.
 • He eivät reagoi hyvin kritiikin kohteeksi joutumiseen, joten he turvautuvat moniin manipuloiviin taktiikoihin saadakseen kumppaninsa hulluksi, kuten passiivis-aggressiivisuuteen ja hiljaiseen kohteluun.
 • He eivät koskaan myönnä paskaansa. Syyllisyys lankeaa aina jonkun muun harteille, ja he pitävät huolen siitä, etteivät koskaan ole vastuussa aiheuttamastaan paskasta. He ovat mestareita peittämään jälkensä.

5. Narsistit voivat muuttua hyvin nopeasti aggressiivisiksi

Jos he eivät saa tahtoaan läpi, he voivat muuttua väkivaltaisiksi tuosta vain. Narsistit ovat tunnetusti väkivaltaisia kumppaneitaan kohtaan eivätkä edes tunnista sitä huonoksi käytökseksi. Heille sinä provosoit heitä, joten sinä sait omasi.

Jos heidän kumppaninsa ei tyydytä heidän kaikkia tarpeitaan, he saattavat turvautua perheväkivaltaan. Ja jos narsistillasi on jokin näistä ongelmallisista piirteistä, hänen mahdollisuutensa muuttua vihamieliseksi on suurempi kuin missään muussa tilanteessa:

 • Kärsiikö narsistisi hauraasta egosta?
 • Onko hänellä tapana käyttää läheisiään hyväkseen oman itsekkään hyötynsä tavoittelemiseksi?
 • Puuttuuko häneltä empatiaa?
 • Tunteeko hän itsensä ylemmäksi sinua ja kaikkia muita ympärillään olevia kohtaan?
 • Onko hänen käytöksensä pelottava ja usein vaikeasti tulkinnanvarainen?

Jos olet vastannut myöntävästi useimpiin näistä kysymyksistä, on todennäköistä, että asiat voivat kääntyä huonompaan suuntaan ja nopeammin kuin uskotkaan. Älä anna pelkosi pitää sinua hänen kanssaan. Jos hän ei ole vielä osoittanut merkkejä suuresta aggressiivisuudesta, ota se tilaisuutena lähteä etkä katso enää takaisin.