Skip to Content

14 Turhauttavaa Asiaa, Joita Pettäjät Sanovat, Kun He Joutuvat Vastakkain

14 Turhauttavaa Asiaa, Joita Pettäjät Sanovat, Kun He Joutuvat Vastakkain

Petetyksi tuleminen on sydäntäsärkevä kokemus. Asiat, joita pettäjät sanovat, kun heitä kohdataan, voivat tehdä siitä vielä tuskallisempaa.

Mikään ei ole pahempaa kuin tuntea itsensä petetyksi ja luottamuksen murtuminen.

Varsinkin niiden taholta, joita rakastat eniten. Kun luottamus on kerran murtunut, sitä on vaikea – ja joskus lähes mahdotonta – korjata.

Valitettavasti monet naiset tai miehet syyttävät itseään. He ajattelevat, etteivät ole tarpeeksi hyviä tai että he ovat tehneet jotain väärin.

Heidän itseluottamuksensa murskautuu. Kaikki tämä johtuu heidän pettävistä kumppaneistaan ja heidän kyseenalaisesta moraalistaan. Kenenkään ei pitäisi kokea tätä.

Kun kohtaat pettäjän, hän yleensä kieltäytyy ottamasta syytettä itseensä. Heistä tulee jopa äänensävyltään aggressiivisia.

Joskus he yrittävät jotenkin sysätä syyn sinun niskoillesi.

Jos olet joutunut pettäjän uhriksi tai epäilet kumppanisi pettävän, tässä on joitakin pettäjien tavallisia reaktioita, kun heitä kutsutaan häpeällisestä käytöksestään.

Reaktiot jakautuvat eri kategorioihin alkureaktion perusteella.

Asiat, joita he sanovat saadakseen sinut tuntemaan, että sinä olet väärässä:

1. “Mitään ei tapahdu, olet vainoharhainen”

Tämä saattaa olla pettäjän turhauttavin vastaus.

He yrittävät saada sinut tuntemaan itsesi hulluksi ja ajattelemaan, että teet jotain väärin, kun kohtaat heidät selvien todisteiden kanssa.

He kiistävät kaiken. Mikä pahempaa, hän yrittää saada sinut tuntemaan olosi huonoksi sanomalla, että keksit asioita vain siksi, ettet luota itseesi.

Sen lisäksi, että hän valehtelee sinulle, hän myös loukkaa sinua.

Hän tuntee kaikki heikkoutesi ja haluaa saada sinut tuntemaan itsesi haavoittuvaksi, jotta hän voi siirtää huomion sinuun.

Pettäjän kohtaaminen voi johtaa niin sanottuun kaasuvaloon.

Gaslighting on tunnemanipulaation muoto, jossa joku – tässä tapauksessa pettäjä – saa sinut epäilemään omaa arvostelukykyäsi, muistiasi ja havaintokykyäsi, ja se kohdistuu usein uhrin heikkoon itsetuntoon.

Käyttämällä kieltämistä, väärää tietoa, ristiriitoja ja muita totuuden manipulointimenetelmiä he saavat uhrin uskomaan, että se, minkä he tietävät olevan totta, on väärin.

Gaslighting on vakava ongelma, jonka kliiniset psykologit ovat tunnustaneet. Sitä käyttävät yleisesti ihmiset, jotka ovat narsisteja.

2. “Sinä et luota minuun!”

Tämä on eräs kaasuvalostelun muoto. Aikoinaan merkittävä toisesi käyttää luottamusta ironisesti hyväkseen saadakseen sinut tuntemaan olosi huonoksi jostakin tilanteesta, samalla kun hän selvästi rikkoo luottamustasi.

Tekemällä sinusta syyttäjän, hän huijaa sinua luulemaan, että sinä olet se, joka keksii asioita. Älä lankea siihen. Se on merkittävä punainen lippu.

Heidän tavoitteenaan on saada sinut tuntemaan, että olet julma heitä kohtaan ja että olet väärässä, kun otat asian puheeksi.

Joku, jolla ei ole mitään salattavaa, puhuu asioista ongelmitta.

Ei ole kovinkaan harvinaista, että ihmiset tuntevat, että heitä petetään, varsinkin jos he ovat käsitelleet vastaavia asioita aiemmin.

Jos kumppanisi on valmis puhumaan asiasta, se tarkoittaa, että hän luottaa totuuteen. Luottamus on jotain, joka rakentuu koko suhteen ajan.

Jos se puuttuu joiltakin muilta elämän osa-alueilta, ei ole yllättävää, että ihminen tuntee, että jotain on tekeillä, kun hän kohtaa todisteita tai perusteltuja epäilyjä.

Jos hänellä ei ole mitään salattavaa, hän pysyy rauhallisena ja vakuuttaa, että kaikki on hyvin, eikä järjestä kohtausta.

3. “Missä olit viime yönä?”

Yritys sysätä syyllisyys sinun niskoillesi vastapuolen hyökkäyksillä on toinen manipuloiva kontrollin muoto.

Pettävä aviomies, vaimo tai mikä tahansa kumppani teeskentelee tuntevansa epäilystä ja epävarmuutta käyttäytymisesi suhteen.

He haluavat huijata sinua puolustautumaan. Kun puolustat itseäsi, he voivat manipuloida sinua helpommin ja siirtää huomion heistä sinuun.

Se antaa heille aikaa keksiä jotain ja välttää tilanne.

Pettäjän kohtaamiseen voi liittyä monia sotkuisia tunteita ja paljon intensiteettiä, joten älä anna heidän saada sinua tuntemaan itseäsi hulluksi ja lankea heidän valheisiinsa.

Asiat, joita he sanovat vähentääkseen tekojensa merkitystä:

4. “Eihän me harrastettu seksiä tai mitään”.

Jos sait kumppanisi kiinni pettämisestä näkemällä hänen tekstiviestinsä tai sosiaalisen median päivityksensä, hän kiistää asian lähes varmasti.

He syyttävät sinua siitä, että olet käynyt läpi heidän juttujaan, vaikka heillä olisi deittisovellus asennettuna!

Kun heiltä loppuvat tekosyyt, he yrittävät puolustautua kieltämällä fyysisen suhteen. Vaikka heillä ei olisikaan ollut fyysistä suhdetta, se ei tarkoita, etteivätkö he olisi pettäneet.

Emotionaalinen pettäminen voi olla jopa pahempaa kuin pelkkä seksi. Se tarkoittaa, että he eivät arvosta sinua eivätkä pidä sinua tarpeeksi arvokkaana.

Ole tietoinen varoitusmerkeistä. Jos hän yhtäkkiä ottaa kännykkänsä esiin paljon useammin ja käy yksityisiä keskusteluja, on mahdollista, että hän ei kerro sinulle jotain.

Suhteenne ei ole sen jälkeen enää samanlainen kuin ennen. Jotkut skenaariot ovat pahempia kuin toiset – esimerkiksi jos hän pettää työkaveriaan ja palaa jatkuvasti samaan työpaikkaan.

On lähes mahdotonta korjata ja saada luottamus takaisin.

5. “Se oli vain kertaluonteinen juttu.”

Ilmeisesti yksiavioisuus ei sovi kaikille. Ongelma on siinä, kun he käyttäytyvät kuin se olisi.

Sen sanominen, että pettäminen oli vain kertaluonteinen juttu, on sama kuin sanoisi, että luottamuksen pettäminen ja se, että saat tuntea itsesi arvottomaksi, on vain kertaluonteinen juttu. Vahinko on tapahtunut, ja suhteesta toipuminen on väistämätöntä.

Et voi odottaa, että voit pettää ja jatkaa elämääsi ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jos on ollut ensimmäinen kerta, tulee myös toinen kerta.

6. “Se ei merkinnyt mitään.”

Totta kai se merkitsee jotain. Se tarkoittaa, ettei hän kykene normaaliin suhteeseen ja kunnioittamaan kumppaniaan.

Vähentämällä yhden illan jutun merkitystä sitoutuneessa suhteessa he vähentävät itse suhteen merkitystä.

Sanomalla, ettei se merkinnyt mitään, he eivät voi vähätellä tuskaa. Henkilö pettää tietäen, miten se vaikuttaa hänen kumppaniinsa, hän ei vain laske, että jää kiinni.

7. “Se ei ole sitä, miltä se näyttää.”

Yritys järkeistää ja selittää käyttäytymistään on yksi tapa, jolla he yrittävät peittää pettämisensä joksikin, joka ei ole iso juttu.

Se on huijaamista. Sitä ei voi perustella.

8. “Se oli vain seksiä.”

Mitä se edes tarkoittaa? Jos seksi ei ole niin tärkeää, miksi he ylipäätään harrastivat sitä jonkun toisen kanssa?

Jos väittää, että seksi on vain seksiä, se tarkoittaa, että tunneside on tärkeämpi.

Siinä ei ole mitään järkeä, koska pettäminen on itse asiassa tunnepettämistä.

Se on yksi pahimmista asioista, mitä voi tehdä ihmiselle, johon oletettavasti on tunneside.

Tämä reaktio on tapa vähätellä kumppanin tuskaa vähentämällä seksin merkitystä.

On selvää, että seksi on tärkeää, koska muuten hän ei olisi pettänyt.

Tiedetään, että useimmat ihmiset pettävät sen jälkeen, kun he ovat solmineet tunnesiteen kolmannen henkilön kanssa.

Kyse ei ollut vain seksistä. Se oli pettämistä ja epäkunnioitusta.

Asioita, joita he sanovat syyttääkseen sinua tai jotain tai jotakuta muuta:

9. “En ole enää onnellinen.”

Joskus, kun pettäjää kohdataan, hän todella myöntää, miltä hänestä tuntuu suhteessa, ja se todennäköisesti tarkoittaa, että hän on onneton siinä.

Siihen kuuluu myös se, että hän myöntää todelliset tunteensa sinua kohtaan.

Tällaisen kuuleminen on hyvin tuskallista. Ehkä se olisi kuitenkin vähemmän tuskallista, jos he olisivat olleet rehellisiä ennen pettämistä.

Jos he halusivat erota, heidän olisi pitänyt!

Henkilön johtaminen on merkki pelkuruudesta. He eivät osaa olla rehellisiä itselleen, joten he eivät ole rehellisiä myöskään sinulle.

Minkä tahansa suhteen perustana pitäisi olla luottamus ja rehellisyys. Monien ihmisten kohdalla näyttää siltä, että näin ei ole.

Pitkäaikaisessa suhteessa voi olla erityisen vaikeaa myöntää, kun asiat eivät toimi.

Et tarvitse parisuhdeasiantuntijaa kertomaan sinulle, että asiat ovat pielessä, kun ne ovat niin selvästi pielessä.

Se ei silti oikeuta pettämistä, ei lainkaan. Jokainen ansaitsee, että häntä kunnioitetaan aina.

Se, että sanot, ettet ole onnellinen, ei ratkaise mitään.

10. “Tein sen, koska meillä ei ollut tarpeeksi seksiä.”

Yksi yleinen asia, jonka pettäjät (useimmiten miehet) tuovat esiin, on seksin puute.

Mutta sen sijaan, että he yrittäisivät kommunikoida ongelmasta parisuhteessa, he päättävät, että paras tapa käsitellä ongelmaa on löytää tyydytys muualta.

Se ei ole pätevä tekosyy pettämiselle. Kyllä, ihmisillä on tarpeita, siitä ei voi kiistellä. On kuitenkin asioita, joita voi tehdä ennen kuin tekee pahimman mahdollisen asian.

Miksi et puhuisi kumppanisi kanssa? Entä jos ottaisit asian puheeksi ja yrittäisit tehdä asialle jotain? Myöntämällä ongelman?

Suoraan siihen loukkaavimpaan, mitä voi tehdä, ei todellakaan ole oikea tapa käsitellä asiaa.

11. “Hän tuli minun luokseni!”

Asiat, joita pettäjä sanoo kohdatessaan, ovat joskus yksinkertaisesti typeriä. Ketä kiinnostaa, kuka teki ensimmäisen liikkeen? Miten se oikeuttaa asiat?

He saattavat myöntää pettämisen, mutta vaativat silti väittämään olevansa syyttömiä, koska toinen henkilö oli se, joka aloitti sen.

Mikä huono tekosyy! Se, että yrittää syyttää toista omasta virheestään, on suorastaan pahasta.

Kaikki tietävät, että pettämiseen tarvitaan kaksi ihmistä. Toisen ei tarvitse edes tietää siitä.

Asiat, joita he sanovat, kun he haluavat sinut takaisin pettämisen jälkeen:

12. “Siitä on kauan aikaa, asiat ovat nyt toisin.”

Se, että se tapahtui kauan sitten ja sinä sait vasta nyt tietää siitä, ei muuta tätä. Itse asiassa se saattaa tehdä asiasta vielä pahemman.

Kaikkien niiden muistojen ajatteleminen, jotka tapahtuivat sinä aikana, jolloin hän petti, voi tehdä ihmisen sairaaksi.

Tietämättömyyden tunne on lähes sietämätön. Varsinkin, koska se tarkoittaa, että kumppanisi antoi sinun elää valheessa.

13. “En halunnut satuttaa sinua”.

Jos hän ei halunnut satuttaa sinua, hänen ei olisi pitänyt tehdä sitä. Niin yksinkertaista kuin se on.

Jokainen pettäjä tietää tekevänsä jotain väärin. Siksi tämän sanomisessa ei ole mitään järkeä. Se on vain heikko yritys pyytää anteeksiantoa.

Aviorikoksen tekeminen on valinta. Valinta, jolla on seurauksia. Se vaikuttaa toisen ihmisen tunteisiin ja heidän yhteiseen elämäänsä.

Valitsemalla sen, vaikka he tietävät seuraukset, se tarkoittaa, että he valitsevat tahallisesti satuttaa toista ihmistä. Kolmatta vaihtoehtoa ei ole.

14. “Se ei tule toistumaan.”

Vaikka päättäisitkin olla jättämättä kumppaniasi, on vaikea uskoa, ettei pettämistä tapahtuisi uudelleen. Luottamusta on vaikea saada takaisin, kun se on kerran rikottu.

Pettäminen ei ole asia, jota voi lakaista maton alle. Se saa ihmisen tarkastelemaan uudelleen kaikkea, mitä hän tietää kumppanistaan ja itsestään.

Hänen itsetuntonsa laskee, ja on vaikea saada asiat palaamaan entiselleen.

Kun olet nähnyt tulevaisuutesi sen henkilön kanssa, joka pettää sinua, on vaikea kohdata häntä pettämisestä.

Joskus ensireaktio on unohtaa kaikki ja palata normaaliin elämään. Joillakin se on purkaa vihaansa ja kostaa kumppanilleen jonkinlainen kosto.

Asiat riippuvat myös kumppanista, joka on pettänyt. Joskus he haluavat palata vanhaan suhteeseensa.

Joskus he haluavat siirtyä eteenpäin ja jäädä pettämänsä henkilön kanssa.

Siinä tapauksessa, että kumppanisi pyytää anteeksiantoa, se on sinusta kiinni.

Monet ihmiset ovat samaa mieltä siitä, että kun kumppani on ollut uskoton, on mahdotonta siirtyä eteenpäin ja teeskennellä, ettei mitään ole tapahtunut.

Se vaikuttaa suhteeseen valtavasti. Paha mieli voi tehdä siitä mahdottoman.

Kaikki tilanteet eivät ole samanlaisia. Asiat, joita pettäjät sanovat, kun heitä kohdataan, ovat erilaisia eri tapauksissa.

Jotkut pettäjät ovat aidosti pahoillaan siitä, mitä ovat tehneet. On todennäköistä, että he myöntävät uskottomuuden heti ja pyytävät anteeksi.

On ero aviorikoksen myöntämisen ja kiinni jäämisen välillä. Kuitenkin se, mitä he ovat tehneet, on täysin itse aiheutettua.

Ihmiset tekevät virheitä eri syistä. Se ei tarkoita, että voimme oikeuttaa ne. Aikuisina he ovat aina vastuussa teoistaan.

Jos kumppani käyttäytyy itsekkäästi, kun häntä kohdataan, on selvää, ettei hän tunne minkäänlaista katumusta.

Silloin he alkavat syyllistyä pettämisen lisäksi myös muunlaiseen henkiseen hyväksikäyttöön.

Kaikesta sanotusta huolimatta jotkut suhteet selviävät pettämisen jälkeen.

Loppujen lopuksi on sinun päätöksesi, päätätkö antaa heille anteeksi, eikä kenelläkään muulla ole oikeutta kertoa mielipidettään. Tee kuten haluat, mutta pidä mielessä kaikki sanottu ja tehty.

Jos olet kiinnostunut pelastamaan suhteesi tai avioliittosi, tässä on muutamia asioita, joita voit tehdä:

 

Ensinnäkin sinun on päätettävä, pystytkö antamaan heille toisen mahdollisuuden. Mahdollisuuden antaminen tarkoittaa luottamuksen palauttamista.

Kun ihminen pettää, se osoittaa, ettei hän ehkä kykene terveeseen suhteeseen lainkaan.

Sinun on päätettävä, uskotko, että hänen on mahdollista todella muuttua.

Jokainen voi tehdä virheen, mutta virheen luonne ja hänen käyttäytymisensä osoittavat, kuinka kohtalokas virhe on.

Jos sinulla on voimia antaa kumppanillesi anteeksi ja hyvittää se, ehkä sitä kannattaa yrittää.

Toinen asia, jonka voit tehdä, on yrittää todella ymmärtää syitä, miksi kumppanisi petti.

Aluksi voi tuntua siltä, että hän petti, koska sinä et ollut hänelle riittävä, mutta totuus voi olla hyvin erilainen.

On mahdollista, että hän petti todistaakseen itselleen, että hän on arvokas.

Vaikka se kuulostaa kuinka ristiriitaiselta, pettämisen ei tarvitse liittyä vain seksiin. Joskus se on reaktio oman arvottomuuden käsittelyyn.

Yksi asia, jonka voit tehdä, on pyytää kumppaniasi lupaamaan, ettei hän enää koskaan petä.

Pyydä häntä lopettamaan yhteydenpito kolmanteen henkilöön ja sitoutumaan suhteenne parantamiseen.

Jos kolmas henkilö on joku, jota hän näkee päivittäin työnsä vuoksi – pyydä häntä vaihtamaan työpaikkaa.

Sen lisäksi tee vaatimukseksi, että hän osallistuu kanssasi parisuhdeneuvontaan.

Kerro selkeästi, miltä sinusta tuntuu, ja aseta rajat. Kerro ehdoistasi, ja jos he hyväksyvät ne, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Jatka asiasta puhumista, vaikka se olisi tuskallista, mutta kunnioita rajoja. On tärkeää päästää irti kaunasta niin paljon kuin mahdollista.

Puhu siitä, mitä seurauksia on, jos jotain vastaavaa tapahtuu uudelleen.

Sano rohkeasti kantasi. Jos jotain vastaavaa tapahtuu, kerro, että jätät hänet, eroat tai haet avioeroa.

Lopuksi ja mikä tärkeintä, tiedä, milloin lopettaa asiat lopullisesti. Jos kumppanisi ei muutu lupauksista huolimatta, jätä hänet.

Et voi tehdä muuta kuin siirtyä eteenpäin. Ei ole mitään järkeä tehdä elämääsi kurjaksi jonkun toisen ongelman takia.

Vaikka rakastaisit häntä kuinka paljon, hän ei rakasta sinua tarpeeksi. Jotta suhde toimisi, tarvitaan kaksi ihmistä.

Eroamiset ovat tuskallisia kokemuksia, mutta joskus ne ovat mahdollisuus johonkin uuteen.

Voimme tehdä vain vähän, jos joku ei halua muuttua.

Sen sijaan, että odotat kumppaniasi, osoita itsellesi kunnioitusta, anna itsellesi kaivattua muutosta ja kävele pois.