Skip to Content

Mitä Mikrohuijaus On (Ja Miksi Se Voi Olla Vaarallista)?

Mitä Mikrohuijaus On (Ja Miksi Se Voi Olla Vaarallista)?

Mikrohuijauksessa on se, että sitä on hyvin vaikea havaita. Se on eräänlaista emotionaalista pettämistä, ja se on yhä yleisempää sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka haluavat jättää vaihtoehtonsa avoimiksi, vaikka he olisivat jo parisuhteessa.

Mennään ensin tämän trendikkään ilmaisun todelliseen merkitykseen. Psykologi Melanie Schillingin mukaan “mikrohuijaus on sarja näennäisen pieniä tekoja, jotka osoittavat, että henkilö on keskittynyt emotionaalisesti tai fyysisesti johonkin ihmissuhteensa ulkopuoliseen henkilöön”.

Jotkut pitävät sitä pettämisenä ja jotkut viattomana flirttailuna, joka on paisutettu suhteettomaksi. Miksi, flirttailu voi olla joillekin ihmisille osa luontoa, se on jotain hauskaa, jota he tekevät antamatta sille mitään suurempaa merkitystä.

Toisaalta kuka haluaisi olla suhteessa henkilön kanssa, joka:

1. Vietää paljon aikaansa selaamalla ja tutkimalla tietyn henkilön sosiaalisen median tilejä.
2. Tekstaa toiselle sydäntä lämmittäviä viestejä täynnä rakkaushymiöitä.
3. Kiistää, että hänellä on tyttö- tai poikaystävä.
4. Pitää kyseistä henkilöä koodinimellä puhelimessaan.
5. Pitää yhteyttä exäänsä tai tapaa exäänsä selkäsi takana
6. Uskoutuu jollekin suhteenne ulkopuoliselle henkilölle asioista, joiden pitäisi pysyä yksityisinä tai varattuina vain kumppanisi korville

Vaikka jotkut ihmiset hylkäävät edellä luetellut asiat ja yrittävät perustella käyttäytymistään, kuten perustella, etteivät he ole suudelleet, harrastaneet seksiä tai muuta vastaavaa, se ei silti tunnu oikealta. Tuollaisten salaisuuksien pitäminen kumppanilta ei voi olla hyvä asia, ja se todennäköisesti kostautuu. Mitään positiivista ei voi tapahtua, kun parisuhteessa olevalla ihmisellä on pakkomielle toiseen. Se voi olla todella loukkaavaa.
Viaton flirttailu, jos sitä voi pitää viattomana, koostuisi hymyilystä siellä täällä, mielenkiintoisesta keskustelusta tai toistensa postausten tykkäämisestä. Sitä pidetään normaalina.

Mutta kaikki sitä pidemmälle menevä voi olla vakava uhka suhteellenne. Henkilö, joka harrastaa mikrohuijausta, voi muodostaa jonkun kanssa vahvan tunnesiteen, ja se voi olla kumppanille yhtä vahingollista kuin varsinainen fyysinen pettäminen. Kumppanille uskollinen oleminen tarkoittaa täydellistä omistautumista, sekä ruumiillisesti että henkisesti. Se ei tarkoita tunteiden tarttumista johonkin toiseen.

Siksi jos liioittelet, jos salailet asioita kumppaniltasi tai tunnet syyllisyyttä siitä, ettet jaa joitain asioita hänen kanssaan, sinun pitäisi lopettaa tekemisesi kokonaan, suhteenne vuoksi.

Mieti, mikä sai sinut tekemään niin ja onko jokin asia, joka tekee sinut onnettomaksi suhteessasi. Ovatko ne asioita, joista sinun on keskusteltava kumppanisi kanssa? Koska ratkaisu ongelmiinne ei koskaan ole joku suhteenne ulkopuolinen. Kyse on aina vain kahdesta ihmisestä. Et voi paeta ongelmia, etenkään tällä tavalla, etkä haluaisi loukata kumppanisi tunteita.

Jos epäilet, että kumppanisi voisi olla sekaantunut johonkin tällaiseen, on täytynyt tapahtua jotain, joka on kylvänyt tuon epäilyksen siemenen mieleesi. Hänen käytöksensä on saattanut muuttua, olet saattanut nähdä hänen puhelimessaan viestejä tai jonkun tuntemattoman nimen, joka sai sinut miettimään, onko siellä jotain muutakin.

Tärkeintä tässä on, ettet reagoi yli. Ota asiat rauhallisesti. Sillä aluksi kumppanisi saattaa tehdä tätä vain jollain alitajunnan tasolla. Hän ei ehkä tee yhtään mitään, mutta joskus mustasukkaisuus vie voiton.
Puhu hänelle, kun olet rauhallinen, tyyni ja koossa, ja kysy häneltä, miksi hän tekee noin. Kysy häneltä, mitä hän ajattelisi, jos asiat olisivat toisin päin ja jos hän saisi tietää, että lähestyt jotakuta muuta kuin häntä tai olet koukussa häneen. Kerro hänelle, että hänen käytöksensä satuttaa sinua ja että arvostaisit kovasti sitä, jos hän lopettaisi tekemisensä. Mikään ei ole niin voimakas kuin avoin ja rehellinen keskustelu. Se saattaa jopa korjata koko tilanteen.

Mikrohuijaaminen voi olla todella tuhoisaa suhteellenne, jos asiat menevät pidemmälle. Salaisuuksien pitäminen kumppanilta ei ole koskaan hyvä asia. Suhteet rakentuvat luottamuksen ja kunnioituksen varaan, ja jos niitä ei ole, suhteesi ei selviä. Rehellisyys on siis todellakin paras keino.